Špičkové PRODUKTOVÉ FOTOGRAFIE a VIDEA - proč jsou v dnešním on-line světě tak nezbytné?

nike+_final-2.jpg

Mnohem častěji nás nyní klienti oslovují s požadavky na vytvoření špičkových produktových fotografií a videí. Tento trend přičítáme současné situaci, kdy došlo k dlouhodobému uzavírání provozoven a menších prodejen. Zákazníci tak byli nuceni přesunout se se svými nákupy do online prostředí. Nyní je tedy více než kdy jindy potřeba dbát nejen na kvalitu výrobků, ale i na to, jak firma působí na webových stránkách a sociálních sítích. Nemoderní e-shopy a webové stránky bohužel již mnoho zákazníků ke koupi nenavnadí a oni tak dají raději přednost konkurenci. Je tedy extrémně důležité dbát na kvalitu, profesionalitu a vzhled vizuálů, protože špičkový vizuál je to jediné, co v online světě přiláká potencionální zákazníky.

Pokud máte již profesionálně zpracované webové stránky a e-shop, měly by tedy být součástí i top produktové fotografie. Mělo by se jednat o čisté studiové fotografie pro potřeby e-shopu, kde by mělo být samozřejmostí vysoké rozlišení a detailní retuš a maskování snímků tak, aby byly odstraněny veškeré nedostatky, nesouměrnost, prach, nechtěné odlesky apod. Základem profesionálních produktových fotografií je precizní nasvícení, což je jednou z nejnáročnějších fotografických disciplín. Profesionální produktové svícení zabere i několik hodin práce, kdy je potřeba soustředit se nejen na celkové nasvícení produktu, ale i na jeho jednotlivé části, hrany, prostředí apod. Každý produkt je však jedinečný a je samozřejmě nutné použít jiné svícení např. na nápoje a jiné na boty, šperky nebo třeba kosmetické výrobky. Finálním majstrštykem však bývá závěrečná práce ve Photoshopu, kdy z nějakého důvodu není možné produkt najednou nasvítit tak, jak bysme si přáli (nutnost svítit např. deseti světly) a je tedy potřeba produkt v postprodukci složit z více zdrojů, na kterých je vždy nasvícena konkrétní požadovaná část produktu.

Neméně důležité jsou však i lifestylové produktové fotografie, které ukazují produkt v rámci použití či v konkrétní situaci. Pořízení těchto fotografií není tolik technicky náročné, jako jsou studiové snímky, protože se jedná spíše o reportážní styl fotografování. Tyto fotografie by měly být stylové a šťavnaté. Úskalím v rámci takovéhoto focení je však produkce, která nesmí být v žádném případě podceněna. Na produkci je zde tedy potřeba vyhradit si opravdu dostatek času a je nutné věnovat pozornost každému detailu, ať už se jedná o výběr vhodné lokace, dekorací, modelek, vizážistů, stylingu, a v neposlední řadě je také důležitá technická příprava, storyboard a opět prezicní svícení. Produkce je v tomto případě zcela stěžejní a jakýkoliv ústupek a zjednodušení je v rámci výsledné práce bohužel vidět.

Třešničkou na dortu propagace Vašich produktů jsou ovšem produktová lifestylová videa. Toto je spíše již doplňková záležitost, ale v současném online světě tento trend nabývá na zákaznické popularitě, protože co se hýbe, upoutá naši pozornost mnohem více. Produktová videa jsou opět velice technicky náročná na zpracování, ať už se jedná o přípravu, samotné natáčení, svícení i střih a postprodukci, a platí pro ně prakticky to samé, co pro produktové, lifestylové snímky.

Toto by měl být absolutní základ pro úspěšný start online businessu, který by měl být následován promyšlenou marketingovou strategií, komunikací a propagací, což je ovšem již na jiný samostatný článek.

Vkládáme Vám sem také pro inspiraci pár vizuálů, konceptů našeho studia, jakým způsobem je možné se v tvorbě produktových fotografií a videí ubírat a věříme, že Vám náš článek alespoň trochu pomohl a nastínil možné cesty. V případě zájmu Vám budeme rádi se vším nápomocni. 

Hodně štěstí přeje 

Milan Kabelka creative studio

www.milankabelka.com